Kiosk for the Quarter of Weimar Modernism

The Leipzig architects Romy Heiland and Christian Pfeifer were awarded first prize in a nationwide architectural design competition for their proposal of a mobile kiosk with a slatted roof. Construction of the kiosk, situated on the plaza in front of the Bauhaus Museum Weimar, is slated for completion in June 2019.

The kiosk on the main plaza of the Bauhaus Museum Weimar will serve as a tourist information point for the “Quarter of Weimar Modernism” which the Klassik Stiftung Weimar is developing in cooperation with the city of Weimar, the Buchenwald and Mittelbau-Dora Memorials Foundation and other cultural promoters and organisations in commemoration of the Bauhaus anniversary in 2019. The design competition had called for proposals for an experimental mobile structure for the plaza. Not only did the design have to correspond to the urban planning concept and the configuration of historical sites and the new museum, but also possess the necessary signal effect to attract the interest of visitors.

According to jury chairwoman Antje Osterwold (Weimar), the winning proposal by Romy Heiland und Christian Pfeifer met the requirements of mobility and functionality. Moreover, the kiosk is extremely versatile as it can be integrated into the urban environment, and that at various locations, and is accessible to visitors from two sides. The slatted roof featuring the “QWM” logo can be mechanically retracted for transportation and raised again when the kiosk is opened. It also serves as a lantern that emits a subdued light signal. The jury was especially impressed by how well the robust outer shell contrasted the elegantly designed interior.

The new Bauhaus Museum Weimar is situated at the heart of the “Quarter of Weimar Modernism”, creating a link between the city’s historic past and the commemorative sites of modernism. Here at this location, three significant chapters of history uniquely overlap: the green, cultural, sport axis to the west of the new museum, a “cultural project” built during the Weimar Republic, the “Gauforum” which the National Socialist regime started constructing in 1937 to serve as the logistical centre of forced labour in Europe, and the “Lange Jakob” (Tall Jacob) of the GDR era, the socialist architectural answer to the Gauforum. In cooperation with the city of Weimar, weimar GmbH, the Stadtmuseum, the Buchenwald and Mittelbau-Dora Memorials Foundation, the Bauhaus-Universität Weimar and the House of the Weimar Republic, the Klassik Stiftung Weimar is developing a vibrant museum quarter which highlights the ambivalent history of modernism from the end of the 19th century to the present day.

  • Logo: Europäischer Fonds für regionale Entwicklung

Projects of the Klassik Stiftung Weimar are funded by the European Regional Development Fund (ERDF) and the Free State of Thuringia, represented by the State Chancellery of Thuringia, Department of Culture and the Arts.

The website of Klassik Stiftung Weimar uses cookies in order to provide you with an optimal service. By using this website, you agree. to Data protection

agree